29.7 C
Athens
June 20, 2021
Image default
ΔΙΕΘΝΗ

H Τουρκία θέλει να συμμετάσχει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ

Αίτημα για συμμετοχή της στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), που έχει στόχο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ, υπέβαλε η Τουρκία, καθώς μετά την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ της 5ης Νοεμβρίου 2020 που άνοιξε την πόρτα για συμμετοχή τρίτων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Καναδάς και η Νορβηγία, η γειτονική χώρα θέλει να επωφεληθεί από προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση της στρατιωτικής συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Welt am Sonntag», το αίτημα της Άγκυρας υποβλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, της χώρας που συντονίζει το πρόγραμμα, ωστόσο διπλωματικές πηγές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσον κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες είναι ήδη μέλη της PESCO.

Η PESCO δρομολογήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 και συνιστά σημαντική αλλαγή στην αμυντική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι σήμερα, 25 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αναλάβει δεσμευτικές υποχρεώσεις που αποτελούν τη βάση της PESCO. Επί του παρόντος υπάρχουν 46 συνεργατικά έργα σε διαφόρους τομείς: εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, συστήματα διαμόρφωσης εδάφους, θαλάσσια και εναέρια συστήματα, κυβερνοχώρος και δημιουργία των προϋποθέσεων για κοινές πολλαπλές υπηρεσίες ή χώρο κοινής χρήσης.

Η Δανία δεν συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα καθώς η χώρα έχει ρήτρα εξαίρεσης από την κοινή αμυντική πολιτική της EE, ενώ η Μάλτα αναμένει να δει την εξέλιξη του προγράμματος, καθώς η Βαλέτα εκφράζει φόβους ότι η συμμετοχή της ενδέχεται να παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας (ρήτρα ουδετερότητας).

Έπειτα από χρόνια πιέσεων από τις ΗΠΑ, που έβλεπαν το πρόγραμμα ως ενδεχόμενη απειλή υποβάθμισης του ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε στις 5 Νοεμβρίου του 2020 να δεχθεί υπό όρους και τρίτες χώρες και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Νορβηγία, απόφαση που επισημοποιήθηκε τον Μάιο του 2021.

Ειδήσεις σήμερα Ινδία: «Ξεβράζει» πτώματα ο Γάγγης – Στους 4.077 οι θάνατοι από κορωνοϊό το προηγούμενο 24ωροΑνοιχτά σήμερα τα καταστήματα – Πού και ποιες ώρες μπορείτε να ψωνίσετεΔολοφόνησαν 58χρονο με συμβόλαιο θανάτου στη Μεταμόρφωση – Δείτε βίντεο από τον τόπο του εγκλήματος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι

NEWSROOM

ΗΠΑ: Θετικό σημάδι οι νέες δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν

NEWSROOM

Μπάκιγχαμ: Ο Κάρολος δεν θέλει πρίγκιπα τον εγγονό του Άρτσι – Δεν αναγνωρίζει τίτλο στον γιο του Χάρι και της Μέγκαν

NEWSROOM

Βέλγιο: Βρέθηκε πτώμα σε δάσος – Πιστεύεται πως ανήκει σε ύποπτο για τρομοκρατία στρατιωτικό

NEWSROOM

Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτα σε βάση που φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες

NEWSROOM

Γαλλία: Περιφερειακές εκλογές με την ακροδεξιά σε πλεονεκτική θέση και την αποχή να αναμένεται σε επίπεδα ρεκόρ

NEWSROOM