11.4 C
Athens
November 26, 2020
Image default
TOP REPORTS

O «γνωστός» άγνωστος κοροναϊός – Dr. Νίκος Καλλιακμάνης

Ο κοροναϊός ανήκει σε μεγάλη οικογένεια ιών που μολύνουν τα πτηνά και τα θηλαστικά (άνθρωπος). Οι γνωστοί κοροναϊοί είναι 6 τον αριθμό:

HCOV-229E (άλφα κοροναϊός)
– NL63 (άλφα κοροναϊός)
-OC43 (βήτα κοροναϊός)
-HKU1 (βήτα κοροναϊός)
SARS -COV (βήτα κοροναϊός)
MERS- COV (βήτα κοροναϊός)
Οι πρώτοι 4 προκαλούν ελαφρά συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα κυρίως. Οι 5 και 6 κοροναϊοί προκαλούν βαριές κλινικές εκδηλώσεις και επιπτώσεις στα διάφορα όργανα και ιστούς.

Ο όρος COVID-19 αποτελεί συντόμευση της φράσης ( Coronavirus Disease 2019) δηλαδή νόσος από κοροναϊό ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το έτος 2019. Η απόλυτη ορθή αναφορά είναι η “COVID- 19” και όχι ο “COVID- 19” διότι πρόκειται για νόσο (που είναι θηλυκού γένους).

Επίσης πρέπει να διευκρινιστούν οι όροι ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ (Fatality) και ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ (mortality) . Ο δείκτης θνητότητας (fatality rate) αφορά το ποσοστό των θανατηφόρων περιστατικών , με άλλα λόγια την αναλογία των θανάτων σε σχέση με τους νοσούντες. Επίσης χρησιμοποιούνται όροι όπως επιπολασμός (Prevalence) δηλαδή ο αριθμός περιστατικών ή κρουσμάτων που ήδη υπάρχουν στον πληθυσμό ( ο πραγματικός αριθμός στην περίπτωση του COVID-19 παραμένει άγνωστος για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες). Ο επιπολασμός διαφέρει από την επίπτωση (incidence) που αναφέρεται στην ταχύτητα εμφάνισης νέων περιστατικών στον πληθυσμό. Όσο μεγαλύτερη είναι η επίπτωση και η διάρκεια της νόσου τόσο μεγαλώνει ο επιπολασμός.

Εδώ πρέπει να γίνει μια διευκρίνηση. Η θνητότητα και ο δείκτης της γίνεται στην Ελλάδα με βάση του διαγνωσμένους με test νοσούντες (με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα). Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στην Ελλάδα στο 3% αλλά το ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνει τους ήπιας μορφής και χωρίς συμπτώματα ασθενείς. Το συνολικό ποσοστό θνητότητας στην Ελλάδα αλλά και σε κάθε χώρα που έχει πληγεί από τον ιό. Θα είναι άγνωστο μέχρι την ύπαρξη δυνατοτήτων ευρέως ελέγχου του πληθυσμού με test αντισωμάτων κατά κοροναϊού.

Η κατηγορία αυτών των ιών έχει προκαλέσει πανδημίες όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (severe acute respiratory syndrome – SARS- το έτος 2002-2003 και το Middle East respiratory syndrome (αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής) στη Νότια Κορέα το έτος 2015. Και φτάνουμε στη σημερινή πραγματικότητα όπου ένας ιός της οικογένειας των κοροναϊών με όνομα COVID-19 προκάλεσε πανδημία (σημαίνει εξάπλωση και μόλυνση όλης της υδρογείου) με αρχή την Κίνα το Δεκέμβρη του 2019. Οι άλλοι κοροναϊοί έχουν ξενιστές που μολύνουν κατόπιν τους ανθρώπους, ζώα (στην περίπτωση των SARS – MERS η νυχτερίδα). Στην περίπτωση του ιού SARS και MERS η μετάδοση γίνεται από νυχτερίδες και τη μοσχογαλή (μικρό νυκτερινό θηλαστικό), ενώ ο ιός MERS πιο συγκεκριμένα προσβάλλει τις καμήλες πριν μολύνει τους ανθρώπους.

Υπάρχουν ενδείξεις χωρίς να είναι βέβαιο ότι ο διάμεσος ξενιστής του COVID-19 είναι η νυχτερίδα (αφού περάσει από διάμεσο φορέα που δεν έχει προσδιοριστεί).

Οι 4 πιο γνωστοί κοροναϊοί που προσβάλλουν τον άνθρωπο και δεν χρειάζονται διάμεσο «ξενιστή» αλλά προσβάλλουν απευθείας τον άνθρωπο είναι οι: 229E – NL63 -OC43 -HKU1 . Οι κοροναϊοί αυτοί όπως και οι υπόλοιποι μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων μέσω των σταγονιδίων του αέρα, της ατμόσφαιρας που προκαλούνται από το βήχα, το φτάρνισμα τα οποία διατηρούνται 3 ώρες στο περιβάλλον. Η χρήση χειρουργικής μάσκας δεν απομακρύνει τον κίνδυνο αυτής της μετάδοσης. Κύριο και μεγαλύτερο ρόλο στη διακοπή μετάδοσης της νόσου αποτελεί η σχολαστική καθαριότητα. Ο ιός διατηρείται μέχρι και 3 ημέρες σε πλαστικές και ανοξείδωτες επιφάνειες, 1 ημέρα σε χάρτινες επιφάνειες και 3-4 μέρες σε χάλκινα αντικείμενα. Η διατήρηση του ιού εξαρτάται από την θερμοκρασία και υγρασία του περιβάλλοντος.

Ο κοροναϊός :

Δεν μεταδίδεται από τον ιδρώτα – επομένως άσκηση που περιλαμβάνει τρέξιμο μπορεί να γίνει.
Ποσοστά νόσησης: Παιδιά κάτω των 10 ετών έχουν μηδενική νόσηση
Άτομα κάτω των 40 ετών εμφανίζουν 2% νόσηση

Θεωρητικά η μετάδοση του ιού γίνεται με συσκευές κλιματισμού – πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους πρέπει να προηγείται 30’ λεπτος αερισμός των χώρων που κλιματίζονται.
Η πανδημία του ιού δεν έχει καμία σχέση με την ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ . Όλες οι αιμοδοσίες δουλεύουν κανονικά.
Η επιδημία του ιού εκτιμάται στο διπλασιασμό της νόσησης και επέκτασης στο διπλάσιο (x2) κάθε 6.4 ημέρες.
Νούμερο αναπαραγωγής για γρίπη > 1.3 , Για κοροναϊό 2.3 άτομα.
Η εξάπλωση και διατήρηση του κοροναϊού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως :

Μέτρα εξάπλωσης του ιού
Μέτρα προστασίας κατά του ιού
Κλιματολογικές συνθήκες
Έκθεση πληθυσμού που προσβάλλεται π.χ. Βόρεια Ιταλία υπήρξε μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων ατόμων (ηλικία – φύλο)
Αλλά ουσιαστικά και προσδιοριστικά για την εξάλειψη της νόσου αποτελούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου και η άψογη λειτουργικότητα του. Δεν είναι γνωστό μέχρι αυτή τη στιγμή αν η λοίμωξη από COVID-19 καταλείπει ΑΝΟΣΙΑ.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΙΟΥ

Όλοι οι κοροναϊοί φέρουν στην εξωτερική τους επιφάνεια αιχμηρές προεκβολές που συνολικά δίνουν στον ιό την μορφή κορώνας (εξ ’ου και η ονομασία τους). Βλ. εικόνα.

7 τον αριθμό κοροναϊοί είναι παθογόνοι για τον άνθρωπο. Κάτω από την εξωτερική επιφάνεια ο ιός με τις διπλές αποφύσεις έχει έναν πυρήνα που καλύπτεται από πρωτεΐνες και μια «λιπαρή» μεμβράνη. Ο πυρήνας περιέχει γενετικό υλικό που ενσωματώνει ο ιός στα κύτταρα που προσβάλλει.

Οι αιχμηρές προεκβολές του ιού που περιέχουν πρωτεΐνες και αποτελούν τα σημεία επαφής και εισόδου του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα παρέχοντας στον ιό την δυνατότητα αναγνώρισης και αποκλειστικής σύνδεσης στα κύτταρα αυτά. Όταν οι αιχμηρές προεκβολές του ιού συνδέονται με τον υποδοχέα HCE-2 (angiotensin converting enzyme 2) πάνω στο κύτταρο του ξενιστή προκαλείται καταρράκτης αντιδράσεων με τελική κατάληξη «απορρόφηση» του ιού στο κύτταρο που αυτός προσβάλλει.

Η συγχώνευση ή απορρόφηση αυτή επιτρέπει πλέον στον ιό την πλήρη καταστροφή της αρχιτεκτονικής και λειτουργικότητας του κυττάρου που έχει προσβληθεί από αυτόν. Στη συνέχεια αυτής της φάσης που μοιάζει με «αεροπειρατεία» ο ιός διασκορπίζει το τοίχωμα του καθιστώντας με τον τρόπο αυτό το προσβεβλημένο κύτταρο «αληθές εργοστάσιο» παραγωγής νέων ιών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ- ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι :

Πυρετός Υψηλός (ποσοστό 88%)
Ξηρός Βήχας ( ποσοστό 68%)
Κόπωση Μεγάλη (ποσοστό 38%)
Τα όχι κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν :

Πονοκέφαλο (14%)
Απώλεια Οσμής (15% -30%)
Ρινική Συμφόρηση ( 5%)
Ξηρότητα Λαιμού ( 14%)
Αποβολή Πτυέλων (33%)
Δυσχέρεια Αναπνοής «Κοντανάσαιμα» (19%)
Αρθραλγίες, Μυαλγίες (15%)
Ρίγη (11%)
Ναυτία , Έμετοι (5%)
Διάρροιες ( 4 -30%)
Αλλοιώσεις δέρματος : (20%) εμφάνιση ερυθηματώδους σχηματισμού που είναι παρόμοιος με τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις και συνήθως αυτοίαται.
ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΩΑΣΗΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ Þ 2-14 ΗΜΕΡΕΣ !!!

ΕΠΙΔΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διπλασιασμός κρουσμάτων ανά 6.4 ημέρες

ΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ (ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ) ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ (ΠΟΣΟΣΤΟ >44 %) ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Γενικά : άτομο με υποκείμενη νόσο (κατηγορία «υψηλού κινδύνου») με ηλικία > 60 έτη , με πυρετό > 38.3oC , με δύσπνοια , θωρακικό άλγος και συμπτώματα που διαρκούν > 2 ημέρες και συνιστούν λοίμωξη αναπνευστικού θεωρείται ύποπτο κρούσμα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Θα γίνει με βάση τα κλινικά ευρήματα και με την επιβεβαίωση από βιολογικά εκκρίματα της νόσου με την μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (P.C.R.) με ειδικότητα 60%-70% και ευαισθησία 95-97%. Επίσης η ανίχνευση αντισωμάτων που μπορεί να γίνει στον ορό ατόμων αποδεικνύει την επιτυχή ανάρρωση τους από την προσβολή του ιού (στο μέλλον ο ορός των ατόμων αυτών που περιέχει τα αντισώματα κατά του ιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά). Τ ο αποτέλεσμα των εξετάσεων δίδεται μετά από ώρες ή ημέρες. Επίσης από τις εξετάσεις αίματος εμφανίζεται λεμφοπενία < 1000 mm3 – ουδετερόφιλα/ λεμφοκύτταρα > 3 – αύξηση φεριτίνης LDH – θρομβοπενία – αύξηση σακχάρου- τρανσαμινασών- αυξημένα D-dimers-αύξηση χρόνου προθρομβίνης- αύξηση CRP- TKE.

Η προσβολή του ιού προκαλεί χαρακτηριστικά ευρήματα στην απλή ακτινογραφία θώρακος και πιο λεπτομερή στην αξονική τομογραφία πνευμόνων, όπως ασύμμετρες περιφερικές πυκνώσεις που έχουν την μορφή «διάχυτης σπαρμένης υάλου» (διηθημάτων) χωρίς να συνοδεύονται από πλευριτικές συλλογές, σε αμφότερα τα πνευμονικά πεδία.

Η πρώτη εικόνα στις απλές ακτινογραφίες θώρακα αλλά και αξονικής τομογραφίας αρρώστου με COVID-19 είναι συμβατή με εκείνη της ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ή ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ. Οι ακτινογραφίες θώρακος μπορεί να είναι αρνητικές σε μέτριες ή ελαφριές νοσήσεις από COVID-19. Βέβαια ποσοστό 69% των ασθενών με συμπτωματολογία λοίμωξης με COVID-19 έχουν παθολογική ακτινογραφία θώρακος στην εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και 80% έχουν εμφανή στοιχεία κατά την νοσηλεία τους.

Ιστολογικά ευρήματα πνευμόνων από ασθενείς που κατέληξαν έχουν ως εξής:

Εμφάνιση πρωτεϊνούχων εξιδρωμάτων στα μεσοδιαστήματα των κυψελίδων με συνοδά κοκκία

Αραιής κατανομής πρωτεϊνικά σφαιρίδια

Παρουσία εντός των κυψελίδων ινικής με φλεγμονώδεις διηθήσεις από μονοκύτταρα κυρίως, πολυπύρηνα γιγαντοκύτταρα

Παρουσία υπερπλαστικών πνευμοκύστεων με πιθανή περιοχή εγκλείστων εντός αυτών.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΙΑ

ΟΞΕΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ
ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΣΥΓΧΥΣΗΣ Ή ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΑΝΑΓΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ Spo2 ≤ 43%
ΤΑΧΥΠΝΟΙΑ > 30 ΑΝΑΠΝΟΕΣ / min
ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ
ΣΗΨΗ-ΚΑΤΑΠΛΗΞΙΑ
Εισάγεται και ερευνάται για COVID-19 – γρίπη Α,Β ασθενής με:

Εργαστηριακά ευρήματα (πιθανή διάγνωση COVID-19 )
λεμφοπενία < 1000 mm3 ουδετερόφιλα/ λεμφοκύτταρα > 3
αύξηση φεριτίνης LDH – τρανσαμινασών – αύξηση σακχάρου
θρομβοπενία
αυξημένα D-dimers στο αίμα.
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Το ποσοστό νοσηλείας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπολογίζεται σε 50% στους ασθενείς με COVID-19. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς συνήθως με συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας εμφανίζουν επιπλοκές όπως:

Οξύ αναπνευστικής δυσχέρειας σύνδρομο (A.R.D.S.)
Οξέα συμβάματα καρδιάς
Ισχαιμία μυοκαρδίου
Καρδιακή ανακοπή
Δευτερεύουσες λοιμώξεις
Πνευμονία
Σήψη
Οξεία νεφρική ανεπάρκεια
Νόσο πολλαπλών οργάνων
Μικρό ποσοστό των σοβαρών περιστατικών ΜΕΘ εμφανίζουν ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗ ΑΙΜΟΦΑΓΟΚΥΤΤΑΡΙΚΉ ΛΕΜΦΟΙΣΤΟΚΥΤΤΩΣΗ (σύνδρομο καταιγίδας κυττοκινών).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Υποστηρικτική – Συμπτωματική.

Πολλές προσπάθειες γίνονται αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο για την εύρεση κατάλληλων φαρμάκων και σε παράλληλη αναζήτηση εμβολίων για τον ιό.

Ο ιδανικός στόχος της θεραπείας είναι η υποστήριξη του ζώντος κυττάρου του οργανισμού που σήμερα αναφέρεται ότι επιτυγχάνεται με την χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του υποδοχέα ACE-2. Επίσης έχει χορηγηθεί η κολχικίνη( φάρμακο για ουρική νόσο- περικαρδίτιδα-ρευματοειδή αρθρίτιδα) για προστασία του καρδιακού μυός, η χλωροκίνη (ανοσολογικό φάρμακο που δρα επί κυτταρικού επιπέδου και διαθέτει ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες) όπως και φάρμακα ανοσοτροποποιητικά κατά του HIV.

Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη
Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα
Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα π.χ. Χ.Α.Π. , χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια
Άτομα που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση
Άτομα με ηπατική, νεφρική ανεπάρκεια
Άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση
Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα π.χ. Λύκος
Dr. Νίκος Καλλιακμάνης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Το «απομακρυσμένο Καστελόριζο» και η δύναμη της … αδράνειας

NEWSROOM

Λιβύη: Μια πολύ δύσκολη εξίσωση

NEWSROOM

Ευρωπαϊκή οικονομία: … at the end, the Germans win

NEWSROOM

Stress και η επιδημία κορονοϊού-Dr.N.Καλλιακμάνης

NEWSROOM

Πράξη εξισορρόπησης ή επιλογή ;

NEWSROOM

Ο προϋπολογισμός του 2020

NEWSROOM