25.1 C
Athens
August 4, 2020
Image default
ΔΙΕΘΝΗ

Bloomberg κορωνοϊός: Μετά τις πλούσιες περιοχές, πλήττει και τις φτωχές

Bloomberg κορωνοϊός: Το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην αρχή έπληξε τις πιο πλούσιες περιοχές όπως το Παρίσι, αλλά τώρα πλήττει τις πιο φτωχές.

Στην αρχή η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τις πιο πλούσιες και εύπορες περιοχές της Ευρώπης, όπως είναι η Μαδρίτη, το Λονδίνο και το Παρίσι αλλά τώρα φαίνεται ότι «χτυπά» και τις πιο φτωχές.

Πολλοί αναφέρονταν στον κορωνοϊό ως έναν «μεγάλο ισοπεδωτή» οικονομικών ανισοτήτων, που καταργούσε τα ταξικά πρόσημα επί της ουσίας αποδεικνύοντας την ισότητα των υποκειμένων. Ωστόσο, η τελευταία πορεία «εξάρσεων» των κρουσμάτων του ιού στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με το Bloomberg οι περισσότερες πλήττουν τώρα πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Ευρώπης, που κατοικούνται από μειονότητες ή μετανάστες που εργάζονται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομίας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπογραμμίζει επίσης, τις αδυναμίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών να διασφαλίσουν πως ακόμη και τα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση και επωφελούνται από την ασφάλεια της εργασίας. Αυτό το σχέδιο που διαμορφώνεται, προκαλεί το ερώτημα εάν οι κυβερνήσεις έχουν κάνει αρκετά για να διασφαλίσουν πως όλοι οι πολίτες κατανοούν τις βασικές προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν για να προστατευθούν και εάν έχουν τα μέσα για να το κάνουν.

Επιπλέον, τονίζει τις αδυναμίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών να διασφαλίσουν ότι ακόμη και τα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση και επωφελούνται από την ασφάλεια της εργασίας. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξαρση κοινωνικών και φυλετικών εντάσεων, εάν οι κοινότητες μεταναστών κατηγορηθούν πως είναι φορείς του ιού.

Η κατάσταση στη Γερμανία

Πέντε διαφορετικά ξεσπάσματα κορωνοϊού στην Ευρώπη αφηγούνται μια πολύ παρόμοια ιστορία. Στη Γερμανία, οι αρχές έκλεισαν τον δήμο Γκέτερσλοχ, στην βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, αφού εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Ευρώπης, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Η ομάδα αποτελούνταν στην πλειοψηφία της από φτωχά αμειβόμενους μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι ζούσαν μαζί σε καταλύματα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου.

Πώς είναι η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Με τη χώρα να άρει τους περιορισμούς, το Λέστερ, μια πόλη στα Ανατολικά Μίντλαντς, ορισμένα σχολεία και τα μη απαραίτητα καταστήματα, θα παραμείνουν κλειστά για δύο ακόμη εβδομάδες. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Λέστερ, το 37% του πληθυσμού είναι Ασιάτες και εκτιμάται ότι το 40% των ανθρώπων που ζουν εκεί γεννήθηκαν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως και στις ΗΠΑ, η επιδημία του κορωνοϊού έχει φέρει στην επιφάνεια ρατσιστικές διακρίσεις, με τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας να λέει πως ο κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό είναι υψηλότερος στις φτωχότερες περιοχές και συγκεκριμένα πιο υψηλός στις ομάδες των μαύρων, των Ασιατών και άλλων μειονοτήτων.

Τι γίνεται στην Ιταλία;

Η πανδημία του κορωνοϊού «χτύπησε» περισσότερο στην Λομβαρδία, μία από τις πλουσιότερες περιοχές του βιομηχανικού βορρά της χώρας. Όμως, πριν μερικές ημέρες, η πόλη Μοντραγκόνε, κοντά στην Νάπολη, παρουσίασε μια αύξηση των κρουσμάτων σε ένα κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί μια ομάδα Βουλγάρων μεταναστών, οι οποίοι εργάζονται σε εποχιακές γεωργικές εργασίες. Η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει νέο lockdown στην πόλη, αλλά έστειλε στρατό για να θέσει το συγκρότημα υπό αυστηρή παρακολούθηση. Το Μοντραγκόνε κατατάσσεται στο τοπ 10% των ιταλικών πόλεων με το μεγαλύτερο μερίδιο μεταναστών και στο κατώτατο 10% αυτών με το υψηλότερο κατά κεφαλήν δηλωμένο εισόδημα.

Τι συμβαίνει σε Ελλάδα και Πορτογαλία;

Παρόμοιες εξάρσεις εμφανίστηκαν στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, χώρες που σημείωσαν αξιοσημείωτη επιτυχία στον περιορισμό της πανδημίας. Στην Ελλάδα, σημειώθηκε ένα τοπικό lockdown στην κοινότητα του Εχίνου, στην Ξάνθη, η οποία φιλοξενεί πολλούς από την μουσουλμανική μειονότητα της χώρας, ενώ στην Πορτογαλία το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε 19 γειτονιές στην περιοχή της Λισαβόνας, Αυτές οι περιοχές φιλοξενούν ομάδες πολύ φτωχών μεταναστών, ειδικά από την Αφρική.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πληρώνουν ένα απότομο τίμημα για την παραμέληση αυτών των κοινοτήτων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες συχνά παρέχουν μια πολύ φθηνή πηγή εργασίας, Αυτό επέτρεψε να δημιουργηθούν πολλές ανισότητες σε ότι αφορά την εκπαίδευση, τις ευκαιρίες απασχόλησης και την πρόσβαση στην στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη που ήταν πάντα απειλή για την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Ο κορωνοϊός φέρνει ξανά στην επιφάνεια τέτοιες ανισότητες, δείχνοντας πώς τα αδύνατα σημεία αυτών των ομάδων μπορούν να αποτελέσουν απειλή και για την δημόσια υγεία.

-

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

  • Αποφασισμένος να εισβάλει στη Λιβύη ο Ερντογάν

  • Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg: Το 2021 η Ελλάδα θα ανακάμψει

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Εμβόλιο κορωνοϊός: Η Ρωσία υπόσχεται χιλιάδες δόσεις άμεσα και εκατομμύρια από το 2021

NEWSROOM

Κύπρος κορωνοϊός: Θετικός στον ιό στρατιώτης της Εθνικής Φρουράς

NEWSROOM

Αναστασιάδης Πούτιν: Κριτική από τον γερμανικό Τύπο για το τηλεφώνημα στον Πούτιν

NEWSROOM

ΠΟΥ κορωνοϊός: «Μπορεί να μην υπάρξει ποτέ θεραπεία για τον ιό»

NEWSROOM

Κίεβο: Άνδρας απειλεί να ανατινάξει τράπεζα

NEWSROOM

Σάνα Μαρίν: Η Φινλανδή πρωθυπουργός παντρεύτηκε με τον πρώην ποδοσφαιριστή Μάρκους Ράικονεν

NEWSROOM