14.8 C
Athens
December 11, 2019
Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας: Ανοιχτό ενδεχόμενο για τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Να επιβάλει τετελεσμένα  σε όλα τα ανοικτά μέτωπα που έχει η Τουρκία επιχειρεί ο Ερντογάν, επιδιώκοντας αν όχι άμεση εδαφική επέκταση της Τουρκίας, τουλάχιστον την εξασφάλιση μια ισχυρής διαπραγματευτικής θέσης, που θα την φέρει σε καλύτερη θέση ώστε να αποκαταστήσει κάποιες αδικίες που θεωρεί ότι επέβαλε η Συνθήκη της Λωζάνης.

Απέναντι σε αυτή τη δύσκολη πρόκληση, η Αθήνα «χτίζει» τη στρατηγική της απέναντι στη γείτονα, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και να καταστήσει σαφές ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο -αλλά και πέραν αυτής- χωρίς τη δική της συμμετοχή και συγκατάθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μπαράζ διπλωματικών επαφών στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων, με αποκορύφωμα τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων.

Υπό τις συνθήκες αυτές λοιπόν -πέρα από μια σειρά άλλων ενεργειών που πρέπει να δρομολογήσει η Αθήνα- κρίσιμη θεωρείται η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Εκτός από τις δια ζώσης επαφές που θα έχει με ηγέτες συμμαχικών προς την Ελλάδα χωρών, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδείξει τις ελληνικές θέσεις απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και να πιέσει προκειμένου η συμμαχία να πάρει ξεκάθαρη θέση και να αποφύγει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Όπως προανήγγειλε στην καταληκτική ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ, θα ζητήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την αποδοκιμασία και καταδίκη της Τουρκίας για την προκλητική συμπεριφορά της. «Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά αλλού μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Μάλιστα, με σκοπό να θέσει κάποια όρια και να καταστήσει για ακόμη μια φορά σαφή τη θέση της Αθήνας όσον αφορά τα δικαιώματά της στην περιοχή, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έχει άτυπη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως, παρότι δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο, δεν αποκλείεται οι δύο ηγέτες να πραγματοποιήσουν τετ α τετ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Ψήφος Αποδήμων : Οι δύο αλλαγές που φέρνει ο Θεοδωρικάκος

NEWSROOM

Θεοδωρικάκος : Κατευνάζει ΣΥΡΙΖΑ με συμβολικές αλλαγές στην ψήφο αποδήμων

NEWSROOM

Ψήγματα αυτοκριτικής από Τσίπρα : Να δούμε τα λάθη και τις παραλείψεις κατάματα

NEWSROOM

Γαλλική και ιταλική στήριξη με «μπλόκο» στην Τουρκία

NEWSROOM

Μητσοτάκης : Η διεθνής κοινότητα απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης

NEWSROOM

«Ασπίδα» υπέρ της Κύπρου με στρατιωτική άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ

NEWSROOM