16.9 C
Athens
May 31, 2020
Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεντένο: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία στο Eurogroup

Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter για τη σημερινή συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Συμβουλίου. O Σεντένο ανέφερε ότι έχει εντατικές επαφές με τους ομολόγους του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η έναρξη της οποίας μετατέθηκε αρχικά για τις 19.00 και στη συνέχεια για τις 20.00 (ώρα Ελλάδας).

«Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup.

We are very close to an agreement. I trust – I still trust – that this time we will ALL rise to the occasion. And show the necessary spirit of compromise, which is the bedrock of our Union #Eurogroup #COVIDー19 pic.twitter.com/C6TVYSbIET

— Mário Centeno (@mariofcenteno) April 9, 2020

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο επικεφαλής του Eurogroup επανήλθε και έκανε έκκληση στους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα ισχυρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατευτούν εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και χώρες.

«Στην κρίση είμαστε μαζί, όλοι σε lockdown με τα θύματα να αυξάνουν ώρα με την ώρα και χωρίς ορατό τέλος. Κάθε μέρα μας υπενθυμίζεται ότι ο ιος είναι τυφλός, στις σημαίες μας, το φύλο, το χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα κολυμπήσουμε είτε θα πνιγούμε μαζί. Αυτή είναι μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε.

«Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», συμπλήρωσε.

Intense contacts with fellow finance ministers before restarting the #Eurogroup this evening. Our citizens trust depends on us. We must come to an agreement. #Covid_19 pic.twitter.com/xafiSn86KQ

— Mário Centeno (@mariofcenteno) April 9, 2020

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Γαλλία και η Γερμανία ετοιμάζουν μια συμβιβαστική πρόταση για να την υποβάλουν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αργότερα σήμερα ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την απόκριση στις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες. Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά της, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι αισιόδοξη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορούν να συμφωνήσουν σήμερα για τη βοήθεια των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό. «Μια συμφωνία θα είναι ένα πολύ καλό σημάδι, ειδικά επειδή βρισκόμαστε πολύ κοντά. Ελπίζω ότι θα επιτευχθεί», δήλωσε στο Βερολίνο. Η καγκελάριος είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και η Γερμανία. «Και η Γερμανία θα το κάνει».

Ταυτόχρονα όμως, η Μέρκελ απέρριψε και πάλι την έκδοση κορονοομολόγων που ζητούν ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή την από κοινού ευθύνη για νέα χρέη. «Τα τρία στοιχεία της βοήθειας, του Ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΕΤΕπ) και του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, αποτελούν καλά εργαλεία για την επίδειξη αλληλεγγύης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε.

Επιπλέον, «η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα ανασυγκρότησης μετά την κρίση. Αυτό πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές δημοσιονομικές προοπτικές από το 2021 έως το 2027», πρόσθεσε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης από 1η Ιουλίου 2021

NEWSROOM

Αναθεωρείται 15 Ιουνίου το πρωτόκολλο για την ακτοπλοΐα

NEWSROOM

Με μέγιστη πληρότητα 70% ανοίγουν τα θερινά σινεμά τη Δευτέρα

NEWSROOM

Επίδομα ανεργίας: Ποιοι τα δικαιούνται, πόσα χρήματα δίνονται

NEWSROOM

Τουρισμός: Η Γερμανία κρατά το κλειδί της επανεκκίνησης

NEWSROOM

Αχτσιόγλου: Ο εργαζόμενος χάνει το μισθό του

NEWSROOM