16.4 C
Athens
February 27, 2020
Image default
ΔΙΕΘΝΗ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά Κυριάκου Μητσοτάκη: «Κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα για να μας προκαλέσει»

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά Κυριάκου Μητσοτάκη: Την ενόχλησή του για την επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά Κυριάκου Μητσοτάκη: Τον εκνευρισμό του για την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι «η συμφωνία Ελλάδας – Λιβύης έχει τρελάνει την Ελλάδα» και πως «ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι». Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής στην Τουρκία από το Βερολίνο, ο Ερντογάν είπε: «Γιατί προσκάλεσε ο Μητσοτάκης τον Χαφτάρ στην Αθήνα; Το έκανε για να μας προκαλέσει. Ο Μητσοτάκης θέλει να γεφυρώσει το κενό μαζί σου, μου είπε ένας ηγέτης στο Βερολίνο, που δεν θέλω να κατονομάσω. «Τι είδους δουλειά είναι αυτή; Από τη μια θέλει να γεφυρώσει το μεταξύ μας χάσμα κι από την άλλη προσκαλεί τον Χαφτάρ;» του απάντησα. Αυτό δεν είναι ανοησία; «Πείτε του πως αυτό είναι λάθος, να το διορθώσει και μετά θα είναι εύκολο για εμάς να συναντηθούμε. Συγνώμη, αλλά υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα».

Απαντώντας τις αναφορές Ερντογάν στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι ο Τούρκος πρόεδρος «ενοχλήθηκε προφανέστατα από το γεγονός ότι ήρθε ο Χαφτάρ στην Αθήνα αμέσως πριν πάει στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενδεχομένως να ενοχλήθηκε και σήμερα με τις ευχαριστίες που εξέφρασε στην ελληνική συνδρομή». «Δεν μας επηρεάζει εμάς αυτό. Εμάς μας επηρεάζει ο στόχος να είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται το πλέγμα του κοινοτικού κεκτημένου και το Διεθνές Δίκαιο να είναι πάντα η πυξίδα μας. Σε αυτό θα επιμείνουμε ότι και να λέει ο κ. Ερντογάν εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα σήμερα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Κλειδί ειρήνης στη Λιβύη η παρουσία της Τουρκίας:

Αναφερόμενος στην έκβαση της κυριακάτικης διάσκεψης του Βερολίνου, ο Ερντογάν είπε, μεταξύ άλλων, πως… «αποδεχτήκαμε την διακήρυξη 55 σημείων, που αποτελεί έναν οδικό χάρτη υπό την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών. Αν η εκεχειρία, που συμφωνήσαμε με τον κ. Πούτιν, διατηρηθεί, τότε η πολιτική διαδικασία θα προχωρήσει. Σε αυτό το πλαίσιο, στρατιωτικοί εκπρόσωποι θα συναντηθούν με τους Σάρατζ και Χαφτάρ μέσα στις επόμενες ημέρες. Το βασικό σημείο, είναι πως ο Χαφτάρ τελειώνει την επιθετική του στάση». Σχολιάζοντας τη στάση Χαφτάρ, είπε πως «είναι σημαντικό ότι δεν είχε υπογράψει τα κείμενα μέχρι τη στιγμή που αποχωρήσαμε από τη Διάσκεψη. Όλα είναι στα λόγια και πρέπει να διασφαλιστούν από υπογραφές, ώστε να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλές προσδοκίες από εμάς, γιατί είμαστε ένα ισχυρό κράτος».

«Η συνεργασία μας με τη Λιβύη τρελαίνει την Ελλάδα. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα στην Κρήτη«:

Στο θέμα των τουρκικών γεωτρήσεων, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα προχωρήσει στην αγορά και τρίτου γεωτρητικού σκάφους, πέρα από τα Γιαβούζ και Μπαρμπαρός, ενώ είπε πως το αέριο που θα εξαχθεί από τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, θα μπορεί να διαμοιραστεί ισομερώς σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. «Η νότια Κύπρος δεν έχει συμφωνήσει ακόμα μαζί μας σε αυτό. Δεν κάθονται ποτέ να συζητήσουν μαζί μας. Από τη στιγμή που οι δικές μας ακτές βλέπουν αυτές της Λιβύης, μπορούμε να συνεργαστούμε και αυτό τρελαίνει την Ελλάδα. Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας προσφέρει ξεχωριστές ευκαιρίες. Μιλούν για την υφαλοκρηπίδα γύρω από το νησί της Κρήτης. Δεν υπάρχει, όμως, υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά. Αυτό αφορά μόνο στα χωρικά ύδατα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός Ιταλία: Εκατοντάδες κρούσματα στη γειτονική χώρα

NEWSROOM

Κορωνοϊός Ρουμανία: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα

NEWSROOM

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Αρμοδιότητα του Μάικ Πενς ο συντονισμός της αντίδρασης στο φονικό ιό

NEWSROOM

Κορωνοϊός Νορβηγία: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα

NEWSROOM

Μιλγουόκι ένοπλη επίθεση: Έξι νεκροί από πυρρά απολυμένου σε εργοστάσιο ζυθοποιίας

NEWSROOM

Κορωνοϊός ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα: Αβέβαιο εάν θα πραγματοποιηθεί η εαρινή σύνοδος

NEWSROOM