25.1 C
Athens
August 4, 2020
Image default
ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός εκπαίδευση: Δέκα εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να μην γυρίσουν στο σχολείο

Κορωνοϊός εκπαίδευση: Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης «Save the Children», η πανδημία έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο δικαίωμα της μόρφωσης για τα παιδιά παγκόσμια. Υπάρχει κίνδυνος δέκα εκατομμύρια παιδιά να μην επιστρέψουν στο σχολείο.

Η πανδημία έφερε πολλές αλλαγές τόσο στην οικονομία όσο και σε άλλες πτυχές της ζωής. Θύμα της πανδημίας είναι και η εκπαίδευση ιδίως των φτωχότερων παιδιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης «Save the Children» υπάρχει κίνδυνος δέκα εκατομμύρια παιδιά να μην επιστρέψουν στο σχολείο.

Ήδη προτού ξεσπάσει η πανδημία, 258 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι βρίσκονταν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος σε διεθνές επίπεδο. Ως και 1,6 δισεκατομμύριο μαθητές και φοιτητές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα μαθήματα (στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο) εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια ολόκληρη γενιά παιδιών είδε το σχολικό πρόγραμμά της να αναποδογυρίζει», τόνισε η Save the Children στην έκθεσή της.

Η οργάνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, που απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις και δωρητές να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπιστεί η «παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην εκπαίδευση», εκτιμά πως περίπου 9,7 εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να εγκαταλείψουν για πάντα τα θρανία μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Βαθαίνουν οι ανισότητες

Εάν δεν γίνει αυτό, οι ανισότητες που υπήρχαν ήδη «μεταξύ πλουσίων και φτωχών, όπως και μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, θα εκραγούν», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ίνγκερ Άσινγκ, η γενική διευθύντρια της Save the Children.

Σε 12 χώρες κυρίως της κεντρικής και τη δυτικής Αφρικής, αλλά και στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν, τα παιδιά είναι αντιμέτωπα με «εξαιρετικά υψηλό» κίνδυνο να μη γυρίσουν στα σχολεία αφού πάψουν να επιβάλλονται τα μέτρα, ειδικά τα κορίτσια.

Να χαριστούν τα τοκοχρεολύσια στις φτωχότερες χώρες για να επενδύσουν στην εκπαίδευση

Η ΜΚΟ καλεί τους ιδιώτες πιστωτές να συναινέσουν να ανασταλεί η καταβολή τοκοχρεολυσίων από τις φτωχότερες χώρες, μέτρο που κατ’ αυτήν θα μπορούσε να επιτρέψει να αποδεσμευθούν 14 δισεκατομμύρια δολάρια για να επενδυθούν στην εκπαίδευση. «Θα ήταν απαράδεκτο πόροι που είναι απελπιστικά αναγκαίοι για να διατηρηθεί στη ζωή η ελπίδα που γεννά η μόρφωση να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών», κρίνει η γενική διευθύντρια της Save the Children.

Ο αντίκτυπος θα διαρκέσει για χρόνια

«Εάν επιτρέψουμε σε αυτή την εκπαιδευτική κρίση να εκτυλιχθεί, ο αντίκτυπος στο μέλλον των παιδιών θα έχει πολύ μακρά διάρκεια. Η υπόσχεση που είχε κάνει ο κόσμος να εξασφαλίσει σε όλα τα παιδιά ποιοτική εκπαίδευση ως το 2030 θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί για χρόνια», πρόσθεσε η Ίνγκερ Άσινγκ, αναφερόμενη στους στόχους που έχουν τεθεί από τον ΟΗΕ.

Η Save the Children υπολογίζει στο μεσαίο της δημοσιονομικό σενάριο ότι οι δαπάνες για την παιδεία θα μειωθούν κατά 77 δισεκατομμύρια δολάρια στις φτωχότερες χώρες τους προσεχείς 18 μήνες. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει οι κυβερνήσεις να πάρουν πόρους που προβλεπόταν να διατεθούν στην εκπαίδευση και να τους διαθέσουν σε άλλα πεδία στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δαπάνες για την εκπαίδευση θα μειωθούν κατά 192 δισεκατομμύρια δολάρια, προειδοποιεί.

-

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

  • Η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ επιμένει σε επαναλειτουργία σχολείων από Σεπτέμβριο

  • Oι κάτοικοι της Καταλονίας εκ νέου σε καραντίνα στα σπίτια τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Εμβόλιο κορωνοϊός: Η Ρωσία υπόσχεται χιλιάδες δόσεις άμεσα και εκατομμύρια από το 2021

NEWSROOM

Κύπρος κορωνοϊός: Θετικός στον ιό στρατιώτης της Εθνικής Φρουράς

NEWSROOM

Αναστασιάδης Πούτιν: Κριτική από τον γερμανικό Τύπο για το τηλεφώνημα στον Πούτιν

NEWSROOM

ΠΟΥ κορωνοϊός: «Μπορεί να μην υπάρξει ποτέ θεραπεία για τον ιό»

NEWSROOM

Κίεβο: Άνδρας απειλεί να ανατινάξει τράπεζα

NEWSROOM

Σάνα Μαρίν: Η Φινλανδή πρωθυπουργός παντρεύτηκε με τον πρώην ποδοσφαιριστή Μάρκους Ράικονεν

NEWSROOM