21.7 C
Athens
June 1, 2020
Image default
ΔΙΕΘΝΗ

Κορονοϊός μετάδοση ΠΟΥ: Τί λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη χρήση της μάσκας

Κορονοϊός μετάδοση ΠΟΥ: «Πρέπει να φυλάξουμε τις ιατρικές χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής», δήλωσε ο υπέθυνος για την πανδημία δρ. Μάικ Ράιαν.

Κορονοϊός μετάδοση ΠΟΥ:  Ο δρ. Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος για την πανδημία, δήλωσε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να πιστεύει ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να επικεντρώνεται κυρίως στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αλλά άνοιξε την πόρτα στην ευρύτερη χρήση αυτοσχέδιων μασκών ή άλλων προστατευτικών για το στόμα, ως μέσο για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να μεταφέρεται με τον αέρα ο ιός που έχει προσβάλει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο, η κύρια πηγή του πιστεύεται ότι είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα και βήχουν ή φταρνίζονται και μολύνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο επιφάνειες και άλλους ανθρώπους.

«Πρέπει να φυλάξουμε τις ιατρικές χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, όμως η ιδέα να χρησιμοποιούνται προστατευτικά για το στόμα για να αποφεύγεται το βήξιμο ή το φτάρνισμα από μόνη της δεν είναι κακή ιδέα», είπε ο κορυφαίος ειδικός και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο δεν ακυρώνει την ανάγκη για πλύσιμο των χεριών και για τήρηση των αποστάσεων.

Σύσταση για χρήση μασκών στις ΗΠΑ

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την νέα σύσταση της επίσημης υγειονομικής αρχής της χώρας προς όλους τους Αμερικανούς να φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου όταν βγαίνουν έξω, για τον περιορισμό μετάδοσης. Η απόφαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), της εθνικής υγειονομικής αρχής της χώρας, είναι «μόνο μια σύσταση», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα είναι σε εθελοντική βάση», τόνισε και πρόσθεσε: «Προσωπικά, δεν θα φορέσω μια. Να κάθομαι στο Οβάλ Γραφείο (…) φορώντας μάσκα ενώ υποδέχομαι προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες, βασίλισσες…δεν ξέρω, δεν το βλέπω σε μένα».

Το CDC επιμένει στην ανάγκη κάλυψης του προσώπου κατά τη διάρκεια αγορών, όταν οι συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πιο δύσκολο να τηρηθούν. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο ανακοίνωσε την Πέμπτη παρόμοιες συστάσεις για τους κατοίκους της πόλης του, η οποία πλέον μετρά περισσότερα θύματα από τον Covid-19, από όσα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το CDC και αναδεικνύει περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στην Σιγκαπούρη από ασυμπτωματικούς φορείς δείχνει ότι η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω της απλής αναπνοής, μέσω του αέρα. Πρόκειται για μεταστροφή της στάσης των αρχών, που μέχρι σήμερα, βασιζόμενες στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του CDC, υποστήριζαν ότι η χρήση μάσκας δεν είναι αναγκαία, εκτός της περίπτωσης παρουσίας συμπτωμάτων της νόσου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

O Καντέρ των Σέλτικς σε διαδήλωση στη Βοστόνη για τον Τζορτζ Φλόιντ

NEWSROOM

Τζορτζ Φλόιντ: Συγκλονίζουν τα τελευταία λόγια του

NEWSROOM

Ιταλοί γιατροί κορωνοϊός: Υποστηρίζουν ότι ο ιός έχει αποδυναμωθεί

NEWSROOM

Τζορτζ Φλόιντ: Η διεθνής κοινότητα στο πλευρό των Αμερικανών διαδηλωτών

NEWSROOM

Αρμενία κορωνοϊός: Θετικός στον ιό ο πρωθυπουργός της χώρας

NEWSROOM

Βρετανία κορωνοϊός άρση μέτρων: Ανοίγουν σχολεία και υπαίθριες αγορές

NEWSROOM