16.9 C
Athens
May 31, 2020
Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοροναϊός : Τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους αγροτικών φορέων

 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των αγροτικών φορέων από τους τομείς της αλιείας, της κτηνοτροφίας και των γεωργών.

Στην τηλεδιάσκεψη που διήρκεσε περισσότερη από 1,5 ώρα συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην πρωτογενή παραγωγή από την υγειονομική κρίση της πανδημίας του κοροναϊού.

Ένταξη των αγροτών στο Πρόγραμμα Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε τομέας παραγωγής με τις ιδιαιτερότητες του.

Στον διάλογο που ακολούθησε ζήτησε διευκρινίσεις και άκουσε τις προτάσεις των παραγωγών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις μέτρων που έχει παρουσιάσει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ένταξη των αγροτικών – κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών στο Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με κριτήρια τον τζίρο και τους απασχολούμενους, ενώ πρότεινε επίσης την επιδότηση και των αγροτών όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου.

Άμεση παροχή μικροπιστώσεων

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης παροχής μικροπιστώσεων μέσα από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ και πρότεινε μέτρα στήριξης κάθε κλάδου ξεχωριστά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, μέσω του εργαλείου των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων (de minimis), τη συνεισφορά στην απορρόφηση προϊόντων μέσω κοινωνικών δομών και κρατικών υπηρεσιών, την άμεση εφαρμογή της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου, την αναβολή καταβολής υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τις τράπεζες τόσο των παραγωγών όσο και των συνεταιρισμών.

Να ισχύσει η έκπτωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αδικία που υφίστανται οι αγρότες και οι παραγωγοί, καθώς, όλως παραδόξως, η κυβέρνηση τους εξαιρεί από την εξαγγελθείσα έκπτωση κατά 25% στις ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος ζήτησε να συνεχιστεί ο διάλογος αυτός και να εξειδικευτούν οι προτάσεις μέτρων σε όλους τους τομείς της αγροτικής παραγωγής στην Γεωργία, Αλιεία και Κτηνοτροφία και διευκρίνισε ότι τα μέτρα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» που ανακοίνωσε την Δευτέρα και περιλαμβάνουν τους αγρότες, αφορούν το εκτιμώμενο ελάχιστο ποσό που απαιτείται άμεσα για την αποφυγή της κατάρρευσης της παραγωγής.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι:

Μεσσολοράς Μιχάλης, Κεφαλλονιά, εκπρόσωπος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου και πρωτοπόρος στον Αλιευτικό Τουρισμό, Ζάνες Δημήτρης, Γραμματέας συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Άνδρου, Δημόπουλος Νίκος, πρόεδρος συνδέσμου κτηνοτρόφων Καβάλας, Μπαϊρακτάρης Αργυρής, πρόεδρος κτηνοτροφικού συλλόγου Τυρνάβου, Δραγασάκης Μπάμπης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας Κρήτης, Πάσχος Παντελής, πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας παραγωγών λαϊκών αγορών. Κουτλιάμπας Νίκος, πρόεδρος συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης. Γκολέμης Αναστάσιος, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού ελαιολάδου Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας.

Επίσης, συμμετείχαν ο τομεάρχης της ΕΠΕΚΕ αγροτικής ανάπτυξης της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης και ο συντονιστής του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, Θεοφάνης Κουρεμπές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

«Επιχείρηση Φθινόπωρο» για την κυβέρνηση – Ολα όσα θα κριθούν τους επόμενους μήνες

NEWSROOM

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο – Η Άγκυρα υλοποιεί τη Γαλάζια Πατρίδα και το τουρκολιβυκό σύμφωνο

NEWSROOM

Μέγαρα : Αποδοκιμασίες κατά του Γιώργου Τσίπρα – Αφορμή οι δηλώσεις για τη δομή προσφύγων

NEWSROOM

Νέες προκλήσεις Μπαχτσελί για Αγιά Σοφιά: Τα βυζαντινά υπολείμματα θα εξαλειφθούν

NEWSROOM

Τούρκικο δημοσίευμα κατά Ερντογάν: Χρησιμοποιεί την Αγία Σοφία για πολιτικούς λόγους

NEWSROOM

Κικίλιας για fake news για το «Παίδων»: Κάποιοι δεν ντρέπονται να παίζουν με την αγωνία γονιών και παιδιών

NEWSROOM