15.1 C
Athens
May 28, 2020
Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Θρησκευτικά: Αντιδράσεις για την απόφαση του ΣτΕ

Θρησκευτικά: Η απόφαση του ΣτΕ για τις αποφάσεις Γαβρόγλου για το μάθημα των θρησκευτικών προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και του πρώην υπουργού Παιδείας.

Σφοδρές αντιδράσεις  προκάλεσε η σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου με τις οποίες καθορίσθηκαν τα προγράμματα σπουδών των θρησκευτικών Δημοτικού -Γυμνασίου -Λυκείου, κρίνονται ως αντίθετες με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Κώστας Γαβρόγλου: Το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι πλέον μάθημα αλλά κατήχηση

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με τον τίτλο «Πίσω ολοταχώς –πολύ, όμως, πίσω», ο πρώην υπουργός τονίζει ότι η σημερινή απόφαση του ΣτΕ «είναι αναμφισβήτητα μια ιστορική απόφαση. Καταργεί ολόκληρη την επιστημονική, παιδαγωγική και θεολογική εξέλιξη του μαθήματος μετά το 1974. Καταργεί τη συνειδητή προσπάθεια χιλιάδων Θεολόγων να κατακτήσουν στη συνείδηση των συναδέλφων τους αλλά και των μαθητών όπως και στην καθημερινή παιδαγωγική πράξη την πραγματική επιστημονική και παιδαγωγική ισοτιμία του μαθήματος των Θρησκευτικών με τα άλλα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος».

Επίσης, ο κ. Γαβρόγλου σημειώνει ότι η απόφαση του ΣτΕ, «ακυρώνει τις προσπάθειες συνεννόησης με την Εκκλησία, όπου τα νέα προγράμματα σπουδών είχαν και την αποδοχή της Ιεραρχίας» και πως «υπονομεύει την καθιέρωση μιας κουλτούρας διαλόγου ανάμεσα σε επιστημονικούς και θρησκευτικούς φορείς, με γνώμονα πάντοτε ότι την τελική ευθύνη των μαθημάτων την έχει η Πολιτεία».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γαβρόγλου, «το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι πλέον μάθημα αλλά κατήχηση. Δεν είναι γνώση αλλά εξέταση για την πίστη των μαθητών και των γονιών τους» και καταλήγει λέγοντας πως ένα μάθημα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο, «μετατρέπεται πια επίσημα σε άκρως επικίνδυνο αναχρονισμό».

Υπουργείο Παιδείας: Θα μελετήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι θα μελετήσει τις αποφάσεις του ΣτΕ «προκειμένου ακολούθως να επανεξετάσει εξ’ αρχής το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο, προβαίνοντας στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών και για την τροποποίηση της δήλωσης απαλλαγής από αυτό» και υπογραμμίζει ότι «γνώμονας μας να διασφαλιστεί η συμβατότητα των σχετικών ρυθμίσεων με τις συνταγματικές επιταγές».

Φίλης: Οι αποφάσεις του ΣτΕ γυρίζουν την εκπαίδευση στη σκοτεινή δεκαετία του `50 και στο «ελληνοχριστιανικό» Σύνταγμα του 1952

O Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στην ανακοίνωσή του μιλάει για «απόφαση που «αντίκειται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)» και πως τέτοιου είδους αποφάσεις «γυρίζουν την εκπαίδευση στη σκοτεινή δεκαετία του ’50 και στο ‘ελληνοχριστιανικό’ Σύνταγμα του 1952».

Μάλιστα, ο κ. Φίλης  χαρακτηρίζει ως περίεργο «ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, που έχει επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών, να νομολογεί επί θεολογικών και παιδαγωγικών ζητημάτων, ως να ήταν Οικουμενική Σύνοδος ή Παιδαγωγικό Ινστιτούτο» και προειδοποιεί πως “η νομολογία του ΣτΕ θα δημιουργήσει αδιέξοδο στην εκπαίδευση, προκαλεί θέματα συνείδησης και τελικώς οδηγεί τα πράγματα, ώστε, το μάθημα των θρησκευτικών, με τη μορφή της κατήχησης να γίνει προαιρετικό”.

«Η ίδια αυτή νομολογία, που μεθοδεύτηκε από εκκλησιαστικούς και παρεκκλησιαστικούς παράγοντες στο χώρο της Δικαιοσύνης, έρχεται σε αντίθεση με το ώριμο κοινωνικά αίτημα, του χωρισμού και της δημοκρατικής ρύθμισης των σχέσεων Κράτους- Εκκλησίας, ιδιαίτερα στην αποκοπή του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στην Εκκλησία και την εκπαίδευση. Αυτό το δημοκρατικό αίτημα υπηρετείται μόνο με καθαρές αρχές και όχι με αυταπάτες και τακτικισμούς», καταλήγει ο κ. Φίλης.

ΚΙΝΑΛ: Αυτοί που χαίρονται σήμερα είναι οι ιδεολογικοί επίγονοι του Μεταξά και του Παπαδόπουλου

«Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά αποτελεί «αλλαγή παραδείγματος» και, ταυτοχρόνως, τη ληξιαρχική πράξη θανάτου επιστημονικών, παιδαγωγικών και δημοκρατικών κατακτήσεων σαράντα χρόνων.  Επιχειρείται όχι η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης (όπως αναφέρει ρητά το Σύνταγμα), ούτε καν η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης (όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ) αλλά η επιβολή με τη χρήση των κρατικών μηχανισμών μιας συγκεκριμένης αντίληψης για την Ορθοδοξία που την εκφράζουν αυτοί που σήμερα χαίρονται. Παραφράζοντας το γνωστό μεταξικό ποιηματάκι, ας αναρωτηθούμε «ποιοι χαίρονται και χαμογελούν σήμερα πατέρα;», σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας: «η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Είναι οι ιδεολογικοί επίγονοι του Μεταξά και του Παπαδόπουλου, οι υποστηρικτές του Γ’ Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού».

Μάλιστα, επιρρίπτει ευθύνες στους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως τονίζει «για την σημερινή, αδιανόητα αρνητική εξέλιξη έχουν ιστορικές ευθύνες και οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ γιατί τόσο σοβαρά θέματα δεν είναι δυνατόν να τα χειρίζεται κάποιος με ιδεοληψίες, γιουρούσια και χωρίς συμμαχίες».

«Τώρα όμως δεν προέχει το ποιος έφταιξε αλλά το πώς δεν θα επιτραπεί σε μια Κυβέρνηση της Δεξιάς να μετατρέψει το σχολείο σε ένα γιγάντιο Κατηχητικό οποιασδήποτε θρησκευτικής κοινότητας (γιατί για όσους δεν πρόσεξαν την απόφαση του ΣτΕ, κατήχηση πλέον θα κάνουν όλοι). Προέχει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Θεολόγων να διδάσκουν ένα κανονικό μάθημα και όχι να κατηχούν τα παιδιά», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Αναχρονιστική η απόφαση του ΣτΕ

Για »αναχρονιστική» απόφαση κάνει λόγο το ΚΚΕ «που έκρινε ως αντισυνταγματικές ακόμη κι αυτές τις άτολμες ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για το μάθημα των θρησκευτικών».

Παράλληλα, τονίζει ότι «πέρα από τα όποια νομικά της ζητήματα, αναδεικνύει και το εξής: Την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 παρ. 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η Παιδεία θα πρέπει να προάγει τη θρησκευτική συνείδηση. Το ΚΚΕ στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης είχε προτείνει την αλλαγή αυτής της διάταξης, κάτι όμως που απορρίφθηκε από όλα τα αλλά κόμματα, του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΚΕΕΡΦΑ: «Όχι» στην έξωση 9.000 προσφύγων από δομές φιλοξενίας

NEWSROOM

Εντυπωσιακές εικόνες: Οι καταιγίδες των τελευταίων ωρών από την Πεντέλη και… το διάστημα

NEWSROOM

Επίθεση με βιτριόλι: Κοντά στη λύση του μυστηρίου οι Αρχές – Αρχίζει να θυμάται η 34χρονη

NEWSROOM

Προσφυγικό : Σχέδιο έξωσης χιλιάδων προσφύγων από δομές – «Σκούπα» σε τουριστικές περιοχές

NEWSROOM

Εκπαιδευτικό νομοσχέδιο : Διαγωγή, κόντρα μάθημα και περισσότερα εξεταζόμενα

NEWSROOM

ΠΟΕΔΗΝ: Να μοριοδοτηθούν τα παιδιά μας στις πανελλαδικές εξετάσεις

NEWSROOM