8.9 C
Athens
January 18, 2020
Image default
ΔΙΕΘΝΗ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Η Νέα Υόρκη απαγορεύει τα υγρά με γεύσεις

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Η απαγόρευση έχει στόχο να αντιμετωπιστεί η σοβαρή πνευμονική ασθένεια, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε στον θάνατο και αποδίδεται στο άτμισμα.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ανακοίνωσε ότι θα απαγορευτούν όλα τα υγρά αναπλήρωσης με γεύσεις -εκτός από τα μεντόλ και καπνού- προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή πνευμονική ασθένεια, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησε στον θάνατο και αποδίδεται στο άτμισμα. Ο Κουόμο είπε ότι το άτμισμα είναι επικίνδυνο και ανησυχεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις φρούτων ή γλυκών οδηγούν τους νέους στην εξάρτηση από τη νικοτίνη.

«Προφανώς αυτά στόχευαν τους νέους και ήταν πολύ επιτυχημένα στον στόχο τους», είπε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μανχάταν. Σχεδόν 400 άνθρωποι σε όλες τις ΗΠΑ έχουν ασθενήσει από μια μυστηριώδη πνευμονική νόσο που ενδέχεται να σχετίζεται με το άτμισμα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Έξι από τους ασθενείς πέθαναν.

Οι ειδικοί προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν τι προκαλεί την ασθένεια. Στο μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν τον κόσμο να μην αγοράζει προϊόντα ατμίσματος στον δρόμο και να μην χρησιμοποιεί ουσίες που περιέχουν μαριχουάνα. Η Νέα Υόρκη είναι η δεύτερη Πολιτεία που υιοθετεί μια τέοια απαγόρευση. Είχε προηγηθεί το Μίσιγκαν, στις αρχές του μήνα. Την Τετάρτη, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποσύρει από τα ράφια όλα τα προϊόντα με γεύσεις.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων στη Νέα Υόρκη απαγορεύονται σε νέους κάτω των 18 ετών και αυτό το ηλικιακό όριο θα αυξηθεί στα 21 από τον Νοέμβριο.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Μυστηριώδης ασθένεια «θερίζει» τους ατμιστές

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ λόγω της εμφάνισης μυστηριώδους ασθένειας, η οποία προσβάλλει τους ατμιστές. Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά, με τους ειδικούς να σχετίζουν την εμφάνισή της ασθένειας με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δίχως ωστόσο να έχουν κατανοήσει πλήρως το τι συμβαίνει, ούτε το εάν οι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ασθενών είναι νεαρής ηλικίας (έφηβοι και νεαροί ενήλικες), ενώ μερικοί εξ αυτών νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αναπνέοντας μηχανικά με υποστήριξη.

Η εμφάνιση της μυστηριώδους ασθένειας έχει σημάνει συναγερμό στις ΗΠΑ. «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι ο ένοχος είναι κάποια μολυσματική νόσος», ξεκαθαρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του CDC, Kathy Harben. Πάντως, οι υγειονομικές αρχές έχουν εκδώσει εντολή στο ιατρικό προσωπικό για ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση αναφορά συμπτωμάτων όπως:

  • η δυσκολία στην αναπνοή
  • η δύσπνοια
  • η στηθάγχη
  • τον πυρετό
  • τον βήχα
  • την εμφάνιση εμετού και διάρροιας

Κι ενώ κάποιες περιπτώσεις ασθενών έχουν ομοιότητες μεταξύ τους, οι γιατροί προς το παρόν δεν ξέρουν αν ευθύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ή συγκεκριμένα συστατικά ή μολυσματικοί παράγοντες που έχουν εισπνεύσει οι ασθενείς μέσω του ατμίσματος. Πάντως οι ασθενείς έχουν αναφέρει τη χρήση διαφόρων συστατικών στο μείγμα άτμισης, όπως η νικοτίνη, «σπιτικά» μείγματα και ακόμα και προϊόντα με βάση την ινδική κάνναβη.

Σύμφωνα με την Emily Chapman, ιατρική διευθύντρια στο Νοσοκομείο Παίδων της Μινεσότα, όπου νοσηλεύονται τέσσερις έφηβοι με την μυστηριώδη νόσο «τα παιδιά εμφανίστηκαν με συμπτωματολογία που θα την έλεγε κανείς διαχειρίσιμη και που έμοιαζε με αυτή κάποια ιογενούς λοίμωξης ή βακτηριακής πνευμονίας, όπως δύσπνοια, βήχα, πυρετό και κοιλιακή δυσφορία. Αλλά η κατάσταση τους συνέχισε να επιδεινώνεται παρά την χορήγηση της κατάλληλης αγωγής με αντιβιοτικά και παροχή οξυγόνου. Κάποια παιδιά υπέστησαν αναπνευστική ανεπάρκεια και ετέθησαν υπό μηχανική υποστήριξη».

Και προσθέτει πως πρόκειται για περιπτώσεις περίπλοκες ως προς τη διάγνωση καθώς μιμούνται τα συμπτώματα μιας συχνής λοίμωξης αλλά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές με ανάγκη μακροχρόνιας νοσηλείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: Διέρρευσε το προσχέδιο – Ορίζει την απόσυρση όλων από τη χώρα

NEWSROOM

Πέθανε στα 27 του ο πιο μικρόσωμος άνθρωπος του κόσμου

NEWSROOM

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αν δεν στηρίξετε Σάρατζ, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νέες απειλές

NEWSROOM

Πράσινοι Γερμανίας: Η Ελλάδα έπρεπε να προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου

NEWSROOM

Ζεύγος Ομπάμα: Η Μισέλ έχει γενέθλια και ο Μπαράκ την αποθεώνει [vid]

NEWSROOM

Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός – Προληπτικά μέτρα από ΗΠΑ [vid]

NEWSROOM