15.8 C
Athens
February 18, 2020
Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Ζακ Κωστόπουλος : Καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης για τον θάνατό του βλέπει η Διεθνής Αμνηστία

Διενεργήθηκε σήμερα η συνέντευξη Tύπου που κάλεσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας μας με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Η συνέντευξη Τύπου διενεργήθηκε ακριβώς 16 μήνες μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 στην περιοχή της Ομόνοιας.

Καταρχάς, δόθηκαν στη δημοσιότητα 101.146 υπογραφές από όλο τον κόσμο, οι οποίες συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η εκστρατεία αυτή διεξάγεται από τον Νοέμβριου του 2018. Μάλιστα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί να συλλεχθούν και άλλες υπογραφές για την έκκλησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Δεν συναντήθηκε με τη Διεθνή Αμνηστία ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε συνάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, ώστε να του κοινοποιηθούν οι υπογραφές από όλο τον κόσμο και να διατυπωθούν οι ανησυχίες για τη σοβαρή καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας.

Ο υπουργός δεν απάντησε στο αίτημα συνάντησης, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί καθόλου κοινή πρακτική από την πλευρά των εκάστοτε Υπουργών, σε αντίστοιχα αιτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά υπό την παρούσα κυβέρνηση, ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις με άλλους Υπουργούς της για διαφορετικά ζητήματα. Οφείλουμε δε να τονίσουμε, ότι το συγκεκριμένο Υπουργείο είναι αυτό που έχει στο χαρτοφυλάκιό του τα ανθρώπινα δικαιώματα», σχολιάζει η οργάνωση.

«Είναι ασύλληπτο πως 16 μήνες τώρα απαιτούμε δικαιοσύνη»

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, μίλησαν οι:

  • Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας
  • Νίκος Κωστόπουλος, αδερφός του Ζακ
  • Άννα Παπαρρούσου, δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου
  • Τέλης Ρέπτης, από την Πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie
  • Στέφανος Λεβίδης, από το Forensic Architecture

Συνέντευξη τύπου για τον Ζακ Κωστόπουλο, με μεγάλη συμμετοχή και συγκίνηση, ακριβώς 16 μήνες μετά τον ξυλοδαρμό του μέχρι θανάτου.

101.146 υπογραφές από όλο τον κόσμο δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας.#Justice4ZakZackie pic.twitter.com/cwdUuLdZgM

— Διεθνής Αμνηστία (@AmnestyGreece) January 21, 2020

Η Ειρήνη Γαϊτάνου τόνισε ότι η Διεθνής Αμνηστία προσπαθεί να συμβάλει στην πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση της κοινωνίας για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Η κ. Γαϊτάνου εξέφρασε το αίτημα, από την πλευρά της Διεθνούς Αμνηστίας, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, και τη διεξαγωγή μιας διαφανούς και δίκαιης δίκης.

Ο Νίκος Κωστόπουλος, αδερφός του Ζακ, τόνισε από την πλευρά της οικογένειας: «Το αίσθημα ατιμωρησίας που δημιουργείται τόσους μήνες από τις δικαστικές αρχές εντείνεται με το βούλευμα που εκδόθηκε την Παρασκευή και δημιουργεί ερωτήματα για την διακριτή μεταχείριση των δραστών. Είναι ασύλληπτο πως 16 μήνες τώρα απαιτούμε δικαιοσύνη για ένα έγκλημα που έγινε με τέτοιο τρόπο, μέρα μεσημέρι και καταγράφηκε από κάμερες και μας θυμίζει πως για κάποιους δεν έχουν όλες οι ζωές την ίδια αξία. Εμείς απαιτούμε την άμεση απόδοση των ορθών κατηγοριών και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.» Στη συνέντευξη Τύπου παρίσταντο επίσης οι γονείς του Ζακ.

Η δικηγόρος της οικογένειας, Άννυ Παπαρρούσου αναφέρθηκε στην εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων της έκδοσης του παραπεμπτικού βουλεύματος, αναδεικνύοντας ότι αυτό σηματοδοτεί στο επίπεδο της προδικασίας την τελική έκφανση ενός δικαστικού χειρισμού που δεν ικανοποιεί την πλευρά της οικογένειας του θύματος.

Τέλος, ο Στέφανος Λεβίδης, από το Forensic Architecture, αναφέρθηκε στην έρευνα που διενέργησε το Forensic Architecture για την υπόθεση, αναλύοντας το υπάρχον, εξαιρετικά φτωχό, οπτικοακουστικό υλικό, συλλέγοντας επιπλέον υλικό που δεν είχε ήδη κατατεθεί στον ανακριτή, εντοπίζοντας έναν μάρτυρα. Η έρευνα αυτή κατέληξε στη σύνταξη μιας έκθεσης, η οποία κατατέθηκε στον αρμόδιο ανακριτή. Σύμφωνα με τον κ. Λεβίδη, τα στοιχεία τα οποία παραδόθηκαν στον ανακριτή, δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο.

«Στις ειδήσεις είδαμε περισσότερο υλικό, από αυτό που έχει ο ανακριτής στα χέρια του», υποστήριξε ο κ. Λεβίδης, τονίζοντας την απροθυμία των αρχών να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Για διακριτή μεταχείριση των δραστών από τη δικαιοσύνη κάνει λόγο η οικογένεια

Το βράδυ τη Δευτέρας, η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου εξέδωσε μέσω των δικηγόρων της ανακοίνωση για τον τρόπο μεταχείρισης της υπόθεσης ανθρωποκτονίας του ακτιβιστή.

Κάνοντας λόγο για δικαστικούς χειρισμούς που εισάγουν ένα «ιδιαίτερο περιβάλλον νομικής αξιολόγησης των αδικημάτων» η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως κάτι τέτοιο «οδηγεί σε διακριτή μεταχείριση των δραστών».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Συγκεντρώσεις στο κέντρο – Προβλήματα στους δρόμους

NEWSROOM

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη : Άνδρας έπεσε στο Θερμαϊκό

NEWSROOM

Αντίστροφη μέτρηση για τους δασικούς χάρτες : Οι νέες προθεσμίες

NEWSROOM

Κρήτη : Τραυματισμός περιπατητή από πτώση σε φαράγγι

NEWSROOM

Γκάφα γερμανικής εταιρείας : Έβαλε το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου στην… Τουρκία

NEWSROOM

Θεσσαλονίκη: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε ισόγειο διαμέρισμα

NEWSROOM