26.8 C
Athens
July 24, 2019
Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Κοντά στα χαμηλά του 2016 οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Αναστατωμένοι από τις εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τους φόβους ότι η Ιταλία μπορεί να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι επενδυτές στράφηκαν σήμερα ξανά στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρώπης, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Η νευρικότητα στις αγορές ομολόγων τις τελευταίες ημέρες ερχόταν σε αντίθεση με τον πιο συγκαταβατικό τόνο στις αγορές μετοχών και αναλυτές έλεγαν ότι οι επενδυτές ομολόγων παρέμεναν «στην τσίτα» για τους κινδύνους που δημιουργούνται, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε 2 μονάδες βάσης και κινείτο κοντά στα χθεσινά χαμηλά επίπεδο 2,5 ετών, στο -0,13%. Η απόδοση του ολλανδικού 10ετούς τίτλου υποχώρησε προς το 0%, που θα ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου γαλλικού ομόλογου υποχώρησε σε μόλις 0,278%, που είναι η χαμηλότερη από το 2016.

Η είδηση τη νύχτα ότι οι ΗΠΑ έπληξαν τη γιγαντιαία κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Huawei με σκληρές κυρώσεις πρόσθεσε έναν ακόμη εμπρηστικό στοιχείο στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και κράτησε τους επενδυτές σε επιφυλακή. Η απρόσμενη πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, που ανακοινώθηκε χθες, ήρθε σε συνέχεια ασθενέστερων στοιχείων για την κινεζική οικονομία και νέων ανησυχιών για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγώντας τους επενδυτές στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν κοντά στο χαμηλό επίπεδο 15 μηνών και τα προθεσμιακά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) προεξοφλούν τώρα μία μείωση των επιτοκίων της στο τέλος του έτους. Οι επενδυτές αύξησαν, επίσης, τα στοιχήματα για μία μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με τα προθεσμιακά επιτόκια της αγοράς χρήματος για μία ημέρα (Eonia) να δείχνουν μία πιθανότητα σχεδόν 30% να μειωθούν τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2016 – τη χρονιά που η ΕΚΤ αύξησε τις αγορές ομολόγων και μείωσε τα επιτόκια σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω εξελίξεις, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αρχικά αυξήθηκε, εν μέσω ανησυχιών ότι η χώρα κινείται προς μία νέα αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για τα επεκτατικά δημοσιονομικά σχέδιά της. Στη συνέχεια, η απόδοση των διετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκε υποχωρώντας τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,70%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στο 2,70% – χαμηλότερα από το χθεσινό υψηλό 2,81% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο – καθώς το ένα από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης υποχώρησε από την ιδέα αύξησης του δημόσιου χρέους της τρίτης μεγαλύτερης και υπερχρεωμένης χώρας της Ευρωζώνης. Το Κίνημα των 5 Αστέρων θα αντιταχθεί σε ένα νόμο για τον προϋπολογισμό που αυξάνει το δημόσιο χρέος, αν και η κυβέρνηση δεσμεύεται να αποφύγει μία αύξηση του φόρου στις πωλήσεις για τη στήριξη των κρατικών εσόδων, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Πρωτοβουλία για να ξεμπλοκάρει η επένδυση στις Σκουριές -Συνάντηση Χατζηδάκη με τον CEO της Eldorado Gold

NEWSROOM

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα -Εως τις 31 Ιουλίου

NEWSROOM

Ανοδος στο Χρηματιστήριο -Ράλι για τη μετοχή της ΔΕΗ

NEWSROOM

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Ιουνίου

NEWSROOM

Το ΔΝΤ έριξε στο 3,2% την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη -Τι φοβάται

NEWSROOM

Βαλεαρίδες Νήσοι: Τα εξωφρενικά ενοίκια και ο ρόλος του Airbnb

NEWSROOM