«Τα προβλήματα με τα ΗΑΕ είναι πλέον πίσω μας. Μπαίνουμε σε μια περίοδο που βασίζεται πλήρως στη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος», δήλωσε τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

«Αυτοί είναι άτιμοι»

Τι έλεγαν, όμως, οι ίδιοι αξιωματούχοι πριν μόλις ένα χρόνο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Σουλεϊμάν Σοϊλού: Πίσω από τη 15η Ιουλίου (η απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν) βρίσκονται τα ΗΑΕ.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Τα ΗΑΕ χρηματοδότησαν την 15η Ιουλίου.

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ: Τα ΗΑΕ χρηματοδότησαν το πραξικόπημα. Βοηθάνε το PKK. Αυτοί είναι άτιμοι.

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντάθηκαν με την κρίση του Κατάρ, στη συνέχεια με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και πρόσφατα με τη Λιβύη.

Το τηλεφώνημα…

Ολα, ωστόσο, άρχισαν να αμβλύνονται με το τηλεφώνημα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον ομόλογό του των ΗΑΕ πριν μήνες.

Προχθές, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιφύλαξε μεγαλειώδη υποδοχή (βίντεο, κάτω) στον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι και ντε φάκτο ηγέτη των ΗΑΕ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν έπειτα από χρόνια τεταμένων σχέσεων και εχθρικών διαθέσεων μεταξύ των δύο ηγετών.

Δείτε τη… βασιλική υποδοχή στον «άτιμο» πρίγκιπα:

Η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου είναι η πρώτη από το 2012 και η πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση εδώ και αρκετά χρόνια.

…και τα 10 δισ.

Τι άλλαξε; Είναι γνωστό. Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, της τεχνολογίας, των μεταφορών, των υποδομών, της υγείας και της ενέργειας, και συμφώνησαν σε συνεργασία στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των τροφίμων και της γεωργίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, μάλιστα, το Αμπου Ντάμπι σκοπεύει να επενδύσει 10 δισ. δολάρια (8,94 δισ. ευρώ) στη γείτονα.

Τη διάθεση αυτού το ποσού ανακοίνωσε ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του κρατικού επενδυτικού ταμείου των ΗΑΕ, Mohammed Hassan Al Suwaidi.

Γράψτε το σχόλιό σας