12.5 C
Athens
December 2, 2020
Image default
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΔΔΑ Ερντογάν: Καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης

ΕΔΔΑ Ερντογάν: Καταδικαστική απόφαση εξέδωσε το δικαστήριο για την Τουρκία, με την κατηγορία της παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης. Η υπόθεση αφορά πρόστιμο που είχε επιβληθεί στον ηγέτη της αντιπολίτευσης για προσβολή της υπόληψης του προέδρου Ερντογάν.

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), για την Τουρκία, την οποία κατηγορεί ότι έχει παραβιάσει την ελευθερία της έκφρασης. Η υπόθεση που εξέτασε το ΕΔΔΑ αφορούσε την καταδίκη από τούρκικο δικαστήριο του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επειδή «είχε προσβάλει» τον Ερντογάν σε ομιλία του. Το ΕΔΔΑ θεώρησε ότι κακώς επιβλήθηκε η χρηματική καταδίκη και ότι με αυτόν τον τρόπο παραβιάστηκε η ελευθερία έκφρασης του πολιτικού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Κ. Κιλιτσντάρογλου είχε εκφωνήσει δύο ομιλίες στις 31 Ιανουαρίου και στις 7 Φεβρουαρίου 2012, όπου ασκούσε κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νυν πρόεδρο και τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

Ο Ερντογάν είχε στη συνέχεια προσφύγει στη δικαιοσύνη εκτιμώντας ότι υπέστη πλήγμα στην προσωπική και επαγγελματική του τιμή καθώς και στην υπόληψή του. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καταδικάστηκε εντέλει από την τουρκική δικαιοσύνη να πληρώσει 10.000 τουρκικές λίρες ως αποζημίωση και τόκους (περίπου 4.260 ευρώ).

Το σκεπτικό του δικαστηρίου

Οι δικαστές του ΕΔΔΑ εκτίμησαν πως αυτή η καταδίκη αποτελούσε «ανάμιξη» στο δικαίωμα του Κιλιτσντάρογλου να «ασκεί την ελευθερία της έκφρασης» και ότι εκφράστηκε σε θέματα «γενικού ενδιαφέροντος» και πολιτικά προβλήματα «με την ιδιότητά του ως εκλεγμένου μέλους του Κοινοβουλίου».

«Ήταν φυσικό πως, ως πολιτικό πρόσωπο πρώτης γραμμής, ο πρωθυπουργός είδε τα λόγια, τα γεγονότα και τις κινήσεις του να τίθενται υπό τον δριμύ έλεγχο ενός από τους κυριότερους πολιτικούς αντιπάλους του», σημειώνουν οι δικαστές. Το δικαστήριο εκτίμησε πως η τουρκική δικαιοσύνη «παρέλειψε να εντάξει τα αμφιλεγόμενο σχόλια στο πλαίσιο και τη μορφή στα οποία είχαν διατυπωθεί».

Υπογράμμισε επίσης πως το ποσό των 4.000 ευρώ και πλέον των αποζημιώσεων και των τόκων που διατάχθηκε να καταβάλει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν «σημαντικό και ικανό να αποτρέψει άλλα άτομα από το να ασκήσουν κριτική σε πολιτικούς στο πλαίσιο μιας δημόσιας συζήτησης που παρουσιάζει δημόσιο ενδιαφέρον».

Οι δικαστές εκτίμησαν ομόφωνα ως εκ τούτου πως η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης. Με έξι ψήφους υπέρ έναντι μίας κατά, καταδίκασαν την Τουρκία να καταβάλει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 6.385 ευρώ για «υλική βλάβη» και 5.000 ευρώ για «ηθική βλάβη».

Ο Τούρκος δικαστής εξέφρασε μια «εν μέρει αντίθετη» άποψη, εκτιμώντας πως οι δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου «εμφανίζουν μια μειωτική διάθεση και μπορεί να θεωρηθούν ως αλληλουχία προσβολών μάλλον παρά επικρίσεων». Ο Τούρκος δικαστής θεώρησε παρ΄όλα αυτά ότι σημειώθηκε παραβίαση της Σύμβασης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ιδρύθηκε στο Στρασβούργο το 1959 από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αποστολή του είναι να μελετά και να εκδίδει αποφάσεις για ενδεχόμενες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που αναφέρονται ενώπιόν του.

-

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

  • Επικοινωνία Λαβρόφ-Τσαβούσογλου – Μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα

  • Σασολί σε Μακρόν: «Απαράδεκτες οι ενέργειες του Προέδρου Ερντογάν»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Βρυξέλλες: Τι αποκάλυψε ο διοργανωτής του σεξουαλικού πάρτι με τον ευρωβουλευτή

NEWSROOM

Εμβόλιο κορωνοϊού: Το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε στη Βρετανία

NEWSROOM

Βρετανία κορωνοϊός: Τέλος το lockdown στην Αγγλία και επιστροφή στο σύστημα τριών επιπέδων

NEWSROOM

Οι Ευρωπαίοι κάνουν στροφή στην αγορά παλιών αυτοκινήτων

NEWSROOM

Κορωνοϊός Γερμανία: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα – 17.123 οι νεκροί

NEWSROOM

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ ζήτησε να ακυρωθούν οι επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια

NEWSROOM