31 C
Athens
July 5, 2020
Image default
ΕΛΛΑΔΑ

Βασίλης Δημάκης : Πλήθος κόσμου στο κάλεσμα αλληλεγγύης

Μαζική και δυναμική είναι η συγκέντρωση των αλληλέγγυων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορική Ανατροπή και της ομάδας #SupportArtWorkers για τον φυλακισμένο φοιτητή Βασίλη Δημάκη που βρίσκεται για τρίτη ημέρα σε απεργία πείνας και δίψας.

Η συγκέντρωση είναι μεγάλη πριν από λίγα λεπτά ξεκίνησε η πορεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκέντρωση για τον #VDimakis έξω από το υπουργείο προστασίας του Πολίτη. Κλούβες και ΜΑΤ κλείνουν το δρόμο στους διαδηλωτές pic.twitter.com/adynUGVGUD

— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) May 25, 2020

Διεθνής Αμνηστία: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες

Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της υπόθεσης του Βασίλη Δημάκη, που εδώ και βδομάδες διεκδικεί το δικαίωμά του στην εκπαίδευση μέσα από τη φυλακή.

Ο Βασίλης Δημάκης είναι κρατούμενος φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Τότε είχε διεκδικήσει και τελικά κερδίσει το δικαίωμα του σε εκπαιδευτική άδεια με βραχιολάκι για να μπορέσει να εκπονήσει τις σπουδές του. Στις 17/4/2020 μετήχθη εκτάκτως από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών, εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα τη διακοπή της δυνατότητας συνέχισης της εκπαίδευσής του. Μετά από απεργία πείνας και δίψας και εκτεταμένες αντιδράσεις στις 30/4 έγινε δεκτό το αίτημα επαναμεταγωγής του στον Κορυδαλλό, το οποίο και υλοποιήθηκε στις 9/5. Ωστόσο οδηγήθηκε σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο σε καραντίνα σε ειδική πτέρυγα στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Έκτοτε σύμφωνα με τις καταγγελίες του Βασίλη Δημάκη δεν του έχει δοθεί πρόσβαση σε υπολογιστή και ίντερνετ ώστε να συνεχίσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο. Από τις 23 Μαίου, ο Βασίλης Δημάκης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε νέα απεργία πείνας και δίψας ζητώντας την μεταφορά στο κελί του στην Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού και την πρόσβαση του στα μαθήματά του.

Η Διεθνής Αμνηστία θέλει να υπενθυμίσει ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες και καλεί τις Ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την πρόσβασή του Βασίλη Δημάκη στο δικαίωμα αυτό.

Δεν πρέπει να τιμωρούνται κρατούμενοι για την έκφραση συλλογικών αιτημάτων

Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι η αρχική μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά σχετίζεται με τις ανησυχίες που εξέφρασε για την έλλειψη μέτρων προστασίας των κρατούμενων από τον κοροναϊό. Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τιμωρούνται κρατούμενοι για την έκφραση συλλογικών αιτημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκες κράτησης.

Ως Διεθνής Αμνηστία έχουμε δημοσιοποιήσει δήλωση στις 9 Απριλίου 2020, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας στις φυλακές στη βάση των εκτεταμένων αποτυχιών σχετικά με την κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη σύσταση να εξεταστούν μέτρα προσωρινής μείωσης του πληθυσμού των φυλακών.

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των κρατούμενων και η ισότιμη μεταχείριση τους είναι καθρέφτης ποιότητας του νομικού πολιτισμού και του κράτους δικαίου.

Ιδιαίτερα μαζική είναι η κινητοποίηση αλληλεγγύης στον για τρίτη φορά μέσα σε 34 μέρες απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη!

✊ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΚΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ!#ΜένουμεΕνεργοί #VDimakis pic.twitter.com/sIFxOMdgFP

— Covid19energoi (@Covid19energoi) May 25, 2020

-

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Άνδρας έπεσε στις ράγες του Μετρό στο σταθμό «Νομισματοκοπείο»

NEWSROOM

Αγριεύει ο καιρός: Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες [χάρτες]

NEWSROOM

Η Δονούσα είναι πλέον «καθαρή» – Χωρίς πλαστικά εδώ και ένα χρόνο

NEWSROOM

Πανελλαδικές: Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες – «Ασανσέρ» οι βάσεις εισαγωγής

NEWSROOM

Πάμε για… ορθοπεταλιές ή γιατί η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει πολιτικές για το ποδήλατο

NEWSROOM

Κρήτη: Στην εντατική 40χρονος – Τον καταπλάκωσε τρακτέρ

NEWSROOM