30.8 C
Athens
July 4, 2020
Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικές: Επίθεση… συνεργασίας προς την κυβέρνηση

Συνεχείς προσπάθειες για τη σύναψη πολυεπίπεδης συνεργασίας με την Πολιτεία επιχειρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκύψει θετικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Η συνεργασία με το κράτος αποτελεί πάγιο στόχο του ασφαλιστικού κλάδου, ωστόσο με την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του περυσινού Ιουλίου άνοιξαν κάποια παράθυρα αισιοδοξίας, ιδίως λόγω της θετικής οπτικής γωνίας με την οποία δηλώνει ότι βλέπει η σημερινή κυβέρνηση την ιδιωτική ασφάλιση.

Ένα πεδίο πιθανής συνεργασίας θα μπορούσε να ήταν ο τομέας της υγείας, όπου ο Έλληνας πολίτης πληρώνει «από την τσέπη του» το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν την έλευση της πανδημίας, είχαν ξεκινήσει κάποιες αρχικές συζητήσεις για πιθανές συμπράξεις κράτους και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της υγείας, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει κάτι το συγκεκριμένο για την εμπλοκή της ασφαλιστικής βιομηχανίας στο όλο θέμα.

Μια δεύτερη επιδίωξη των ασφαλιστικών εταιρειών είναι να εμπλακούν ενεργά στη διαχείριση των επαγγελματικών ταμείων, σε ένα δεύτερο πυλώνα πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό. Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση το φθινόπωρο του 2019, ο νέος ασφαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε φέτος δεν άλλαξε σχεδόν τίποτε σε ότι αφορά τον «δεύτερο πυλώνα», αφήνοντας στα «κρύα του λουτρού» την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Τρίτη μορφή συνεργασίας που έχει προταθεί προς την κυβέρνηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων πολιτών. Υπουργοί δηλώνουν ότι «ακούνε» μια τέτοια πρόταση συνεργασίας, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το περισσότερο χειροπιαστό στην εξέλιξη του όλου θέματος.

Επίσης, πριν από λίγες μόλις εβδομάδες ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είχε καλέσει την κυβέρνηση να συζητήσουν σχετικά με το πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να επενδύσουν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία! Ο κ. Σαρρηγεωργίου ανέφερε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής της χώρας και όπως η κυβέρνηση συνομιλεί με ξένους παράγοντες προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, θα μπορούσε εύκολα να πράξει το ίδιο και με τις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες.

Το σκεπτικό της πρότασης είναι απλό: Από τα 14 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών εταιρειών, το μεγαλύτερο κομμάτι βρίσκεται σήμερα τοποθετημένο στο εξωτερικό. Αν η κυβέρνηση ίδρυε έναν φορέα που θα χρηματοδοτούσε μακρόχρονες επενδύσεις χαμηλού ρίσκου (π.χ. υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να δανείσουν μακροπρόθεσμα το συγκεκριμένο φορέα, φέρνοντας έτσι μερικά δισ. ευρώ από το εξωτερικό στην ελληνική οικονομία. Βέβαια, για να υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση απαιτούνται κάποιες αλλαγές στο ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο Solvency II (πιθανολογούνται για φέτος), αλλά σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει μέχρι τώρα από την κυβέρνηση κάποιος ουσιαστικός διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα.

Η πανδημία

Το… μενού των προτάσεων συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιρειών προς την κυβέρνηση διευρύνθηκε πρόσφατα, μετά και την εμφάνιση της Covid-19. Με δεδομένο ότι πλήθος επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία, ασφαλιστικές εταιρείες και κράτος θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να καταβάλλονται αποζημιώσεις σε περιπτώσεις μελλοντικών πανδημιών, ή έκτακτων άλλων καταστάσεων και έτσι οι πληγές στην οικονομία να περιορίζονται δραστικά. Μια τέτοια συνεργασία (μορφές της οποίας φαίνεται να προχωρούν στο εξωτερικό) αφορά όχι μόνο τον κλάδο υγείας, αλλά κυρίως τις γενικές ασφαλίσεις.

Η ουσία είναι πως περίπου έντεκα μήνες από την εκλογή της νέας κυβέρνησης στη χώρα, καμιά πρόταση συνεργασίας του ασφαλιστικού κλάδου δεν έχει συμφωνηθεί, ή καλύτερα για καμιά πρόταση δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος. Ακόμη και οι προεκλογικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για φορολογικά κίνητρα στις καλύψεις ζωής και υγείας και δεν έχουν υλοποιηθεί.

Πρόσφατα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πίστη της κυβέρνησης στην ιδιωτική ασφάλιση, τόνισε την πρόθεση για συνεργασίες, ωστόσο μίλησε για την ανατροπή του οικονομικού σχεδιασμού λόγω της πανδημίας, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση έχει τετραετή θητεία και πως κάποιες από τις υποσχέσεις θα υλοποιηθούν μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Θεοχάρης: Στοίχημα οι πρώτες εβδομάδες για τον τουρισμό

NEWSROOM

Προθεσμίες για αναστολή εργασίας Ιουνίου και ημερομηνίες πληρωμών

NEWSROOM

Βρούτσης: Αύξηση προκαταβολής των προσωρινών συντάξεων κατά 20%-30%

NEWSROOM

Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για τις αιτήσεις του νόμου Κατσέλη

NEWSROOM

«Φέσι» 1 δισ. στον ΕΦΚΑ το πρώτο τρίμηνο!

NEWSROOM

Αναστάτωση σε πελάτες της Alpha Bank μετά από αποστολή SMS

NEWSROOM