19.9 C
Athens
May 20, 2019
Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αναγκαία η ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά απαιτούνται πολλά για την επανεκκίνηση της οικονομίας»

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χαρακτηρίστηκε αναγκαία από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως «απαιτούνται πολλά για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος ανέφερε στη δήλωσή του τα εξής: «Το πλαίσιο για τις 120 δόσεις προς ταμεία κι εφορίες αποτελεί πλέον νόμο του κράτους κι ευελπιστούμε ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει άμεσα και κυρίως χωρίς προβλήματα. Από την πρώτη στιγμή, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε ταχθεί υπέρ μιας ρύθμισης, που θα έδινε την ευκαιρία σε επαγγελματίες και μικρομεσαίους, να κάνουν μια νέα αρχή, απαλλαγμένοι από τα βάρη της κρίσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυνατότητα “κουρέματος” κατά 65% των οφειλών από παλιές, στρεβλές ασφαλιστικές υποχρεώσεις, θα αποτελέσει πολύτιμο “εργαλείο” για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, έτσι ώστε να απαλλαγούν από το βραχνά των κατασχέσεων και να θέσουν τις βάσεις για μία καλύτερη πορεία στο άμεσο μέλλον. Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια και από άλλες διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται, ώστε να δούμε μία ουσιαστική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Με τον κ. Χατζηθεοδοσίου να προσθέτει: «Πάντως, η πίεση του Ε.Ε.Α. και των υπολοίπων φορέων για βελτίωση των όρων ρύθμισης φορολογικών οφειλών, έφερε αύξηση των δόσεων σε 24 για τακτικές υποχρεώσεις και 36 για έκτακτες αιτίες. Είναι προφανές, βέβαια, πως ούτε αυτός ο αριθμός δόσεων ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χρέη ως 20.000 ευρώ, οι οποίες δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα υπαγωγής στον Εξωδικαστικό. Η βελτίωση του πλαισίου για τον ακατάσχετο λογαριασμό, που μπήκε και ψηφίστηκε την τελευταία στιγμή στο ίδιο νομοσχέδιο, είναι ευπρόσδεκτη, όπως κάθε κίνηση που χαλαρώνει τη θηλιά στο λαιμό των οφειλετών.

Ωστόσο, η προσεκτική ανάγνωση των όρων και των προϋποθέσεων για το “χτίσιμο” υψηλότερου ακατάσχετου, οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι το πλαίσιο δεν καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων για έναν λογαριασμό, που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και θα μένει στο απυρόβλητο των αναγκαστικών μέτρων της εφορίας. Όσον αφορά στις παροχές, οι οποίες ενεργοποιούνται τη Δευτέρα και αφορούν στην καταβολή πρόσθετου βοηθήματος στους συνταξιούχους- την αποκαλούμενη “13η σύνταξη”- και τις ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει τονίσει πολλές φορές ότι στηρίζει κάθε μελετημένη προσπάθεια άρσης βαρών και βελτίωσης των εισοδημάτων, που θα έχει μόνιμα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Δεύτερη ευκαιρία σε τραπεζοϋπαλλήλους για δουλεία εκτός… τραπεζών

report

Τσακαλώτος: Αυστηρή αντίδραση Ρέγκλινγκ για τις παροχές Τσίπρα -Κολλημένοι στη λιτότητα

report

ΟΑΕΔ: Το ειδικό βοήθημα για ανέργους, ποιοι το δικαιούνται

NEWSROOM

Τα ελληνικά προϊόντα που κυριάρχησαν στις εξαγωγές στη Βραζιλία

NEWSROOM

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Ευρωπαϊκές εταιρείες σε διασταυρούμενα πυρά

NEWSROOM

Πίνακας: Πώς κατέληξε η 13η σύνταξη να είναι… δείγμα 13ης σύνταξης

report